Polędwiczki wieprzowe "chodziły za mną" już od dawna i w końcu dopadły mnie przy stoisku mięsnym w PiP:)
W związku z tym, że (w opinii Mistrza) ostatnimi czasy przeginałam trochę z zielonym pieprzem (efekt radości z nowego młynka:)) postanowiłam okraszyć mięso sosem śmietanowo - kaparowym.
Jakby kombinacji było mi mało - proponuję owocowo - warzywną sałatkę z avocado, jabłkiem i arbuzem.
Składniki:
(porcja standardowo dla 2 osób)
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju np. słonecznikowego
sos kaparowy:
- 200 ml śmietanki 18% lub 12% (jak śmietanka tzn. słodka)
- garść kaparów (ja wybrałam te w zalewie octowej)
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta zielonego pieprzu (a jednak:))
sałatka:
- 4 duże liście sałaty lodowej
- 0,5 dużego pomidora
- 0,25 średniego zielonego ogórka
- 1/8 jabłka
- 0,5 avocado
- 1 plaster z 0,25 arbuza (pokrojony w kostkę mieści się w garści)
- sok z 0,25 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki "w mundurkach".
- Umyj i osusz mięso. Pokrój polędwicę na plastry szerokości ok. 2 cm.
- Rozgnieć mięso palcami (nie polecam rozbijania polędwiczek tłuczkiem - ten zabieg może się okazać zbyt agresywny).
- Dopraw mięso solą i pieprzem.
- Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż mięso (na średnim "ogniu") aż się zrumieni - ok. 3-5 min. z każdej strony.
sos kaparowy:
- Rozgrzej oliwę w małym garnku lub na patelni. Podsmaż na nim ok. 0,5 min. kapary. (Nie można ich smażyć zbyt długo, bo stracą swój smak).
- Dodaj szczyptę zielonego pieprzu. Smaż na najmniejszym "ogniu".
- Powoli dodawaj śmietankę i cały czas energicznie mieszaj aż sos zgęstnieje. (Polecam mieszać cały czas - zmniejsza to ryzyko ścięcia się śmietany. W moim przypadku jak tylko odchodzę od garnka zrobić coś innego w tzw. międzyczasie, od razu zaczyna kipieć i robi się "serek").
- Sos gotowy!
sałatka:
- Umyj i osusz wszystkie owoce i warzywa.
- Porwij sałatę.
- Pokrój pomidor, ogórek i arbuza w kształt zbliżony do kostki 2 cm x 2 cm.
- Pokrój avocado i jabłko w cienkie plasterki.
- Skrop wszystko sokiem z cytryny (przeciwdziała odbarwieniu się avocado).
- Wymieszaj wszystko w misce.
- W szklance wymieszaj wodę z oliwą. Dodaj paprykę, zioła prowansalskie i sól. Wymieszaj.
- Skrop sałatkę sosem.
Ready, steady go!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie zastanawiaj się - pisz. Czekam na Twój komentarz. Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny na moim blogu.